فرمول کلرید کلسیم
کلرید کلسیم یک نمک کلسیم مهم است که کاربردهای خانگی و صنعتی زیادی دارد.
فرمول و ساختار: فرمول شیمیایی کلرید کلسیم CaCl2 و جرم مولی آن 110.983 گرم بر مول است.
این یک ترکیب یونی است که از کاتیون کلسیم (Ca2+) و دو آنیون کلر (Cl-) تشکیل شده است. فلز کلسیم دو ظرفیتی با دو اتم کلر پیوند یونی تشکیل می دهد که در زیر نشان داده شده است. پیدایش: کلرید کلسیم در طبیعت به شکل هیدراته به عنوان کانی های کمیاب سینجاریت (دی هیدرات) و قطب جنوب (هگزا هیدرات) وجود دارد. همچنین به مقدار زیاد در آب نمک طبیعی دریاچه های نمک و رسوبات نمک یافت می شود.
تهیه: کلرید کلسیم عمدتاً از واکنش سنگ آهک (CaCO3) با اسید هیدروکلریک (HCl) تولید می شود. CaCO3 + 2 HCl → CaCl2 + CO2 + H2O همچنین به عنوان یک محصول جانبی اصلی در طی ساخت خاکستر سودا (Na2CO3) توسط فرآیند Solvay تولید می شود که در آن سنگ آهک با محلول NaCl واکنش می دهد. خواص فیزیکی: کلرید کلسیم به صورت پودر سفید بی بو، گرانول یا تکه یافت می شود.
چگالی آن 2.15 گرم در میلی لیتر، نقطه ذوب 782 درجه سانتیگراد و نقطه جوش بالا بالای 1600 درجه سانتیگراد است. خواص شیمیایی: CaCl2 بسیار محلول در آب، رطوبت سنجی (جذب رطوبت از هوا) و رقیق (جذب آب کافی برای تبدیل شدن به مایع) است. کلرید کلسیم در آب به روشی بسیار گرمازا حل می شود (با آزاد شدن مقدار زیادی گرما). کلرید کلسیم به طور کامل در آب تجزیه می شود و کاتیون های کلسیم و آنیون های کلرید می دهد.
در محلولهای آبی، یونهای کلسیم میتوانند یونهای دیگر را در واکنشهای تبادلی، مانند تبدیل فسفات پتاسیم به کلسیم فسفات، جابهجا کنند: 3 CaCl2 + 2 K3PO4 → Ca3(PO4)2 + 6 KCl موارد استفاده: کلرید کلسیم چندین کاربرد مشابه به عنوان کلرید سدیم دارد و به عنوان افزودنی غذا، نگهدارنده مواد غذایی، برای یخ زدایی جاده ها در زمستان و به عنوان آب نمک در کارخانه های سردخانه استفاده می شود. همچنین به عنوان یک ماده شیمیایی استخر شنا، در تصفیه خانه های آب و برای اهداف خشک کردن استفاده می شود. همچنین در متالورژی، حفاری چاه نفت و صنایع لاستیک، کاغذ، رنگ و رنگ کاربرد دارد.
اثرات بهداشتی/ خطرات ایمنی: کلرید کلسیم در مقادیر طبیعی سمی نیست و در غذاها استفاده می شود. با این حال، خطر اصلی آن به دلیل خاصیت خشک کنندگی (خشک شدن) و واکنش گرمازا هنگام حل شدن در آب است. بنابراین، هنگامی که جامد با پوست یا چشم مرطوب تماس پیدا می کند، می تواند باعث تحریک شدید و سوختگی خفیف شود.
بلع مقادیر زیاد می تواند منجر به حالت تهوع، استفراغ و درد شکم شود.
منبع
https://bismoot.com/blog/%da%a9%d9%84%d8%b3%db%8c%d9%85-%da%a9%d9%84%d8%b1%db%8c%d8%af/